top of page

Aktuellt

Stycke för symfonisk blåsorkester med solistisk klarinett

"Eld & vatten"  uruppfördes på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2010. Den håller på att ses över och kommer vara tillgänglig i en reviderad och utvecklad version från höstens början.

Klarinett
"Drömsk verklighet"

Det är namnet på den nya blåskvintett som uruppförs av Crusellkvintetten i samband med Östergötlands musikdagar. Uruppförandet sker i Hägerstads nya kyrka (Kinda) tisdagen den 15 augusti kl 19.00. Den spelas även onsd. 16 augusti kl 12.30 på Norrköpings konstmuseum. Mer info.

Clouds (photo by Magda Ehlers)

I recension i Corren kunde man läsa efter förra årets framförande av Crusellkvintetten: 
"... Men kvällens behållning för mig var Micaela Hoppes 'Dagg och regn'. Den första satsen bildade en väv där musikerna tog upp trådarna efter varandra utan att man för ett ögonblick kunde uppfatta var det ena instrumentet slutade och det andra tog vid."

Meditationsmusik skapad i studioprogram

"Den kreativa processen är det som driver mig i komponerandet. Att få vara i den processen, lyssna in och skriva ned det jag hör är otroligt inspirerande!

Jag kan helt fångas av klanger, deras skiftningar, subtila nyansskillnader, en ton som ändras och hela sammanhanget blir något annat. Jag dras ofta till kontraster, som ömsesidigt förstärker varandra, och även det till synes enkla, som också tillför djup och mening just med sin enkelhet. Att få vara i detta komponerande är ljuv musik för mig!"

Micaela Hoppe_photo Michael Steinberg
Piano på Gamla meken, Smedjebacken

Kort om Micaela Hoppe

  • Född 1965 i Jakobsberg, nordväst om Stockholm. Boende i Västra Ämtervik (Värmland) sedan 1997.

  • Autodidakt som tonsättare. Har alltid skrivit musik sedan ung ålder.  

  • 2008 utsedd till Årets tonsättare i Bergslagens Kammarsymfoniker.

  • 2014 Utställningen "Frankel & Hoppe", där Micaela Hoppe och filmaren Evelyn Frankels samarbeten visades.

  • 2016 uruppförde italienska stråkorkestern I Solisti Veneti tillsammans med klarinettist Lorenzo Guzzoni under ledning av Claudio Scimone "Blue mountains shimmer in backlight" ("Blå berg skimrar i motljus"). Stycket är valt bland 140 andra stycken av kvinnliga tonsättare från 26 länder. Tillfället uppmärksammas bl.a. med direktsänd intervju i P2.

  • 2016 Konstvideoinstallationen "Okänt land" hade premiär på Värmlands Museum.

  • 2016 Stipendium från Bengt Axelssons kulturfond, förvaltad av föreningen Värmlandslitteratur.

  • 2016 - 2019 Micaela Hoppe komponerar tillsammans med norske tonsättaren Lars Audun Hadland "Divina Commedia", ett stycke som bygger på Dante Alighieris verk med samma namn.

bottom of page