top of page

Kompositioner

Aktuella verk
Image by Mark Tryapichnikov

Dagg och regn

Dagg och regn är ett stycke skrivet för blåsarkvintett och består av de två satserna 1. Dagg, 2. Regn. Under den tid då Micaela Hoppe komponerade den så var hon upptagen av vatten som tema och det utgjorde grunden för flera verk. 

Ett av de första framträdandena av Dagg och regn var på kammarmusikfestivalen i Fredrikshavn, Danmark, där den fick stor uppmärksamhet. En inspelning gjordes av Bergslagens Blåsarqvintett 2008, där Micaela Hoppe själv deltog som hornist. Inspelningen har spelats återkommande i Sveriges Radio P2 genom åren.

Dagg och regn är ett återkommande inslag i program av olika blåsarkvintetter. 

Nu senast av Nordiska Blåsarkvinettens miniturné med Emil Jensen 13 - 15 april 2023.

Bländad

Duon Kristall (mezzosopran Lisa Fröberg och Karin Wiberg, violin) beställde ett stycke av Micaela Hoppe för flera år sedan. Med en text av Annika Andersson blev Bländad klar mitt under pandemin, men den 5 mars var det äntligen dags för uruppförande.

Det skedde i Varla kyrka, Kungsbacka.

Duo_Kristall_Foto Tilo Stengel 2.jpg
Valthorn

Röd måne

"Röd måne" är ett beställningsverk från Svenska Hornsällskapet för valthorn och ljudspår. Stycket är ca 6 min. långt.

"Röd måne" anspelar på den färg som månen får i samband med månförmörkelse, då jorden blockerar solljuset. I äldre tider sågs det som ett starkt varsel. Ljudspåret är komponerat i ett digitalt studioprogram med utomjordiska klanger där det solistiska valthornet verkligen kommer till sin rätt.

Kyiv

Ett stycke i tre satser för stråkkvartett eller stråkorkester. 

Stycket komponerades 2004, ursprungligen för stråkkvartett, men skrevs om till stråkorkester 2008. Micaela Hoppe inspirerades att skriva "Kyiv" i samband med den orange revolutionen i Ukraina och de tre satserna är inspirerade av det ukrainska folket:

1. Beslutsamhet, 2. Tålamod, 3. Drivkraft. 

Stycket har fått ny relevans efter att Ryssland invaderade Ukarina i februari 2022. Eftersom den gamla stavningen (Kiev) är rysk så ändrade Micaela Hoppe till ukrainsk stavning. "Kyiv" spelas återkommande över hela Sverige.

Violonister i orkester
I Solisti Veneti på bro i Venedig

Blå berg skimrar i motljus

Inspirerad av Värmlands blå berg skrev Micaela Hoppe detta stycke till invigningen av Sunne kommuns kulturvecka 2013. Stycket är skrivet för klarinett och stråkkvartett, eller stråkorkester.

Stråkorkesterversionen uruppfördes av klarinettist Lorenzo Guzzoni tillsammans med Italiens främsta stråkorkester I Solisti Veneti 2016, under ledning av Claudio Scimone i Padova. Verket valdes i konkurrens med 140 andra bidrag från 26 olika länder. Stycket är ca 10 min. långt. (Eng. titel är "Blue Mountains shimmer in Backlight".)

Önskar du ta del av en komplett verklista?

Är du intresserad av att köpa noter? Eller ta del av partitur för påseende?

bottom of page